Fakta CML

Fakta CML

Fakta om CML

Årsagen til CML er en såkaldt mutation, der opstår, fordi kromosomerne 9 og 22 bytter arvemateriale med hinanden. Man ved ikke, hvorfor det sker, men det fører til dannelsen af det særlige Philadelphia-kromosom. Dette kromosom danner et enzym – en tyrosinkinase, også kendt som BCR-ABL – der får kræftcellerne til at vokse og dele sig ukontrolleret, og det vil efterhånden fortrænge de normale blodceller.

Hvis man ikke kan hæmme eller stoppe denne proces, bliver det livstruende.

CML opdeles i tre forskellige faser: Den kroniske fase, den accelererede fase og blastfasen.

I de fleste tilfælde stilles diagnosen CML, når patienten befinder sig i den såkaldte kroniske fase, hvor sygdommens symptomer er begrænsede. Hvis sygdommen ikke behandles, vil den forværres og gå ind i et alvorligere stadie: Den accelererede fase. I dette stadie er der flere umodne hvide blodceller (blaster) i blodet og i knoglemarven og patienten vil opleve flere symptomer såsom blødninger, infektioner, træthed og knoglesmerter.

Sygdommen kan forværres yderligere, hvis der ikke behandles medicinsk, eller hvis behandlingen ikke virker efter hensigten. I dette tilfælde vil sygdommen bevæge sig til det aggressive og kritiske stadie, som kaldes blastfasen eller blastkrise. Dette stadie kan til forveksling ligne akut leukæmi. Med korrekt behandling kan sygdommen kontrolleres, og de fleste patienter kan forblive i den kroniske fase.


Source URL: https://www.novartis.com/dk-da/node/50581

List of links present in page