Behandling NET

Behandling NET

Man behandler NET efter to overordnede principper:

At helbrede (kurativ behandling) eller at forlænge levetiden og samtidig mindske symptomer og ubehag (palliativ behandling).

Valget af behandling er afhængig af, hvor svulsten sidder, hvor hurtigt den vokser, om den er vokset igennem det omkringliggende væv, og om den har spredt sig til andre organer.

For patienter med NET kan det være aktuelt med både kirurgisk (operation) og medicinsk behandling (cellegift, biologiske medikamenter m.m).

I mange tilfælde er det relevant med en kombination af to eller flere behandlingsmetoder.

Kirurgi

Ved kirurgi fjerner man tumorvævet ved en operation. Det er den eneste behandlingsform, som kan give håb om helbredelse.

Derfor er operation den behandlingsform, man helst vil bruge. Man skelner imellem fjernelse af primær tumor (modersvulsten) og metastaser (dattersvulster).

Hvis man ikke kan fjerne alt tumorvævet, kan mange patienter have glæde af, at man fjerner mest muligt. Der kan være væv som ikke kan fjernes, fordi det for eksempel er vokset ind i vigtige blodkar i bughulen.

Udover kirurgi findes forskellige former for strålebehandling som f.eks.:

Indre strålebehandling med isotoper, også kaldet radionuklidbehandling, hvor et radioaktivt lægemiddel binder sig til specielle receptorer på kræftcellernes overflade og afgiver stråling, der får kræftcellerne til at dø. Behandlingen forbedrer livskvaliteten væsentligt hos de fleste NET-patienter.

Medicinsk behandling

Forskellige former for medicinsk behandling kan hæmme væksten af kræftcellerne og virke symptom dæmpende.

Behandlingerne tilrettelægges individuelt og foregår oftest ambulant på afdelinger med special kendskab til NET

Forsøgsbehandling

Forsøgsbehandling er en undersøgelse af en ny type behandling, hvis virkning man endnu ikke kender til bunds. Forsøgsbehandling kan være en mulighed, hvis standardbehandlingen ikke virker. Man kan tale med sin læge om, hvilke studier der er i gang i Danmark, og om det kan være relevant for den enkelte at deltage.


Source URL: https://www.novartis.com/dk-da/behandling-net

List of links present in page