At rejse med hjertesvigt
At rejse er at leve, sagde H. C. Andersen. Og selvom du har hjertesvigt, skal der stadig være plads til at leve livet. Gode oplevelser gavner humøret, så hvis du kan overkomme at rejse, er det som udgangspunkt godt for dig.
Men der er alligevel nogle forhold, du skal være opmærksom på – særligt i forhold til selve rejsen, medicin og forsikringer.
Flyrejser
Mange hjertepatienter er bekymrede for, om det er sikkert for dem at flyve. Måske gælder det også dig? Svaret er, at det kommer helt an på, hvor besværet du er.
Er du generelt velbehandlet og velfungerende, vil du i de fleste tilfælde også kunne tåle at flyve. Men lider du af væskeophobninger og har svært ved at få luft, bør du overveje situationen. Under alle omstændigheder er det altid en god ide at tale med din læge, inden du planlægger rejsen.
Se videoen, hvor en sygeplejerske fortæller mere om væskeophobning:
Tænk på kredsløbet under rejsen
Det er ikke sundt for kredsløbet at sidde stille i et lille flysæde. Men der findes nogle ting, du kan gøre, for at støtte dit kredsløb på rejsen.
-
Brug støtte- eller kompressionsstrømper
Køb et par støttestrømper, du kan bruge på flyrejsen. De hjælper med at presse blodet tilbage fra fødderne til hjertet. Støttestrømper fås i flere kompressionsgrader og skal passe helt præcist for at hjælpe. En bandagist kan måle dine ben og bestille den rigtige model og størrelse til dig. Bruger du allerede kompressionsstrømper, så husk at tage dem på før flyrejsen. -
Rejs dig
Sørg også for at bevæge dig under flyveturen. Når flyet er i luften og flyver jævnt, kan du rejse dig og gå lidt frem og tilbage i midtergangen. Bestil gerne et sæde ved midtergangen, så det er nemt for dig at komme op at stå med jævne mellemrum. -
Lav venepumpeøvelser
Lav jævnligt venepumpeøvelser, hvor du vipper med fødderne, for at få gang i blodomløbet. Du kan her se en udvidet udgave af den klassiske venepumpeøvelse.
Bilrejser
I mange tilfælde må du også godt tage på kør-selv-ferie. Dine muligheder for at køre en almindelig personbil afhænger blandt andet af, om du kan bestå en arbejdstest, har en rimelig pumpefunktion og ikke besvimer eller lider af andre alvorlige symptomer.
For større biler, som kræver et gruppe 2-kørekort, gælder særlige, strammere regler. Det samme er tilfældet, hvis du har pacemaker. Er dit hjertesvigt meget svært i NYHA-klasse IV, må du ikke køre bil overhovedet.
Du bør naturligvis sætte dig grundigt ind i reglerne for at køre bil inden, du tager af sted.
Læs mere: https://netdoktor.dk/sygdomme/hjertesvigt/rejser-korekort-naar-man-har-hjertesvigt.htm
Kompressionsstrømper og jævnlige pauser
Ligesom for flyrejser, anbefales det, at du bruger kompressionsstrømper på bilrejsen for at støtte blodomløbet i benene. Ligesom du bør holde jævnlige pauser, hvor du kan gå lidt rundt og få gang i blodomløbet.
Medicin på rejsen
Som hovedregel er det tilladt at tage sin hjertemedicin med til udlandet. Der gælder dog særlige regler og forbud for visse typer medicin, som indeholder euforiserende stoffer. Det er typisk sovemedicin og stærk smertestillende medicin. Spørg din læge, hvis du er i tvivl.
Husk at tage al den medicin med hjemmefra, som du skal bruge på rejsen. Så er du sikker på ikke løbe tør.
Inden du tager af sted, bør du også lave en lise over al den medicin, du tager. Gem den sammen med dine rejsepapirer, så du hurtigt kan skaffe ny medicin, hvis du skulle miste det, du har taget med hjemmefra.
Rejser du med fly, bør du lægge din medicin i håndbagagen, så du ikke risikerer at skulle undvære den, hvis den ved en fejl bliver sendt med et forkert fly.
Rejseforsikring
Hvis du bliver syg på rejser udenfor Danmark, er det vigtigt at være tilstrækkeligt dækket af en rejseforsikring.
Det blå EU-sygesikringskort gælder som udgangspunkt for rejser i EU samt Norge, Island, Schweiz og Lichtenstein. Men der gælder en del begrænsninger – fx dækkes hjemtransport ikke. Så det anbefales at tegne en privat rejseforsikring.
Få en forhåndsgodkendelse
Spørg forsikringsselskabet, om du skal have en forhåndsgodkendelse for at være dækket på rejsen. Og hvordan du er dækket, når du rejser med hjertesvigt. Reglerne kan nemlig være forskellige afhængigt af, hvilket forsikringsselskab, du har, og hvor du rejser hen.
For at kunne give en forhåndsgodkendelse vil forsikringsselskabet som regel kræve, at du fortæller om en række forhold omkring din sygdom og eventuelle ændringer i din tilstand, symptomer og behandling – fx om du har været indlagt inden for de seneste måneder, fået ændret din medicin eller oplevet nye eller anderledes symptomer.
Det er vigtigt, at du svarer ærligt på alle spørgsmål. Ellers kan du ende med at stå i en situation, hvor du ikke er dækket.
Mange tror, at hjertepatienter kan få hjertestop af at dyrke sex. Men det er heldigvis kun en myte. Faktisk er sex både godt for konditionen og humøret. Det er dog almindeligt at opleve forskellige seksuelle problemer, når du lever med hjertesvigt.
Manglende lyst
At leve med en alvorlig lidelse kan påvirke dine tanker og selvopfattelse på mange måder.
Det er ikke ualmindeligt at have perioder, hvor bekymringer og spekulationer fylder meget og skubber sexlysten i baggrunden. Det er helt naturligt, at det sker, og det er vigtigt at acceptere, at du måske ikke altid har lyst. Omvendt er det også vigtigt at søge hjælp, hvis spekulationerne varer ved eller begynder at udvikle sig til en depression. Her kan lægen hjælpe med både medicinsk behandling eller henvisning til en psykolog.
Svigter selvopfattelsen, kan du føle dig mindre attraktiv
Hjertesvigt kan påvirke dit selvværd negativt. Du er måske vant til at se dig selv som en person, der kan klare det hele. Og pludselig kan du stå i en situation, hvor du ikke kan overkomme nær så meget som tidligere.
Det er vigtigt at forstå, at de negative tanker først og fremmest bor i ens eget sind. Din partner har valgt dig på grund af din personlighed og dine menneskelige egenskaber – og de egenskaber er stadig de samme uanset, at du har fået hjertesvigt.
Hvis potensen svigter
Af få erektion kræver, at der løber tilstrækkeligt blod til genitalierne. Og ved hjertesvigt er det netop blodomløbet, der er ramt. Derfor vil en del mænd med hjertesvigt opleve at få problemer med potensen.
Heldigvis findes der medicin, som kan afhjælpe problemet. Det er dog vigtigt, at du taler med din læge, inden du prøver. Medicin mod rejsningsproblemer kan i nogle tilfælde påvirke effekten af visse typer hjertemedicin.
Det kan føles grænseoverskridende at tale med en fremmed om sine seksuelle problemer. Men husk, lægen er professionel og sidder i lignende situationer hver dag.
Sex er mere end samleje
I vores del af verden, er sex ofte forbundet med præstation. Men sex er meget mere end samleje. Det handler i høj grad om at give hinanden nærhed og tryghed og føle sig elsket.
Hvis potensen svigter, er det en god ide at tale om, hvordan I kan være sammen under de nye forudsætninger. Ved fælles åbenhed vil de fleste par kunne finde nye og tilfredsstillende måder at dyrke sex på.
Det kan være svært at tale ærligt om sex – selv med en partner gennem mange år – så vær forberedt på, det kan kræve flere samtaler at nå ind til sagens kerne. Husk at støtte hinanden og undgå anklager. Et godt sexliv er en fælles opgave, som I begge er ansvarlige for.
Har I brug for hjælp til at komme videre, kan samtaler med en sexolog også være en vej til at finde gode løsninger.
Relateret indhold:
DK2006294754